Hårersättning i samband med könskorrigering
Hej!
- Välkommen till min salong! Jag är en erfaren frisör och peruk-specialist som erbjuder tjänster för transpersoner. Jag hjälper både icke-binära och andra transpersoner att komma närmare könseufori genom att skapa frisyrer och looks som matchar deras personlighet och önskemål. Jag förstår att varje persons resa är unik och jag är här för att hjälpa till att göra det möjligt för dig att uttrycka din sanna person. Min målsättning är att skapa en trygg och välkomnande miljö där alla känner sig välkomna och jag ser fram emot att hjälpa dig känna dig säker och vacker. Tack för att du väljer mig.
Hör av dig med dina funderingar så hjälper jag dig. Det finns en lösning för alla!
Karin Monie
Perukspecialist och ägare
tel. 018-536 537 eller 073-5062869
Håret uttrycker kön
Det är en växande skara som upptäcker sitt behov av hårersättning i samband med könskorrigering, transition eller annan insikt kring sitt kön eller könsuttryck. Den växer både bland de med och utan remiss från transvården.
Är det första gången du hört talas om remiss av peruk till person med diagnosen transexualism? Det innebär i detta sammanhang att håret, eller rättare sagt bristen på hår, erkänns som ett funktionshinder. Vidare innebär det att att landstinget kan finansiera hjälpmedel. Lyckligtvis kan det ordnas via privat leverantör genom rekvisition, istället för att ordinera standariserade produkter. Tack och lov! Det är en livsnödvändighet att ha tillräckliga uttrycksformer för sitt upplevda kön.
Till exempel är det en stor andel av de med könsdysfori som övervägt att ta sitt liv av relaterade skäl (Clements-Nolle et al 2008, Folkhälsomyndigheten 2015). Håret är ett av många sätt att hantera sin identitet, då det är det så vårt samhälle ser ut idag och för överskådlig tid fram över.
Hur går det till rent praktiskt?
Att dra nytta av alla fördelar med hårersättning kan, beroende på ens situation, göras på lite olika sätt. Det är möjligt att ta ställning till följande frågor i olika grad beroende på eget tycke och behov av konsultation :
- Är hårersättningen temporär? (till exempel under första året av hormonbehandling då håret får växa ut och ev inta ny karaktär)
- Vilka vanor har en möjlighet att lägga till sig med för att sköta om önskat hår?
- Är det viktigt att frisyren ska kunna ändras, stylas eller få behandlingar under hårersättningens livslängd? Och i så fall, ska det gå att ändra tillbaka? Dessutom, är det viktigt att förändringarna görs på en och samma hårersättning?
- Är det viktigare att för andra håret ser ut att uppföra sig som om det inte vore en hårersättning? Eller är det viktigare att själv kunna uppleva det som om det inte vore en hårersättning? (det kan föra med sig olika sätt att skydda sig mot oönskade kommentarer?)
- Hur ovarsamt vill en kunna bete dig med sitt hår? Hur ofta? Har en råd att ersätta ett hår som slitits ut tidigare än planerat? Hur rimligt är det att vänta på en ersättning för en förspilld hårersättning?
- Finns bilder eller exempel på vad ens hårersättning ska likna eller fungera som? Hur långt känns det ok att kompromissa vid svårigheter? Kan det vara rimligare att pröva sig fram tills håret närmat sig förväntningarna?
Håret uttrycker personlighet
Håret är ett viktigt sätt att hantera sin identitet och för många en livsnödvändighet för att uttrycka sitt upplevda kön. Som frisör och peruk-specialist är jag här för att hjälpa dig att hitta en lösning som fungerar för dig. Vi kan samarbeta för att avgöra om hårersättningen ska vara temporär eller permanent, och vad som krävs för att sköta om det önskade håret.
Bara hör av dig med dina funderingar så hjälper jag dig. Tack och lov finns det en lösning för alla! Tveka inte att boka tid eller kontakta mig på tel. 018-536 537 eller 073-5062869 för mer information.