FRÅGOR OCH SVAR

Här hittar du svar på de många av de vanligaste frågorna vi får!

Vanliga frågor

Kommer jag att få betala något för min peruk när jag har rekvisition?

Ja det behöver du. Din rekvisition är ett bidrag för din peruk. Du drar bort beloppet från perukpriset och betalar mellanskillnaden.

Barn erhåller dock i vissa fall gratis peruk. Hör med din läkare.

Tar ni emot rekvisitioner från hela Sverige?

Javisst vi tar emot rekvisitioner från Sveriges alla landsting, varmt välkommen!

Se vår sida om rekvisition

Mitt hår är tunt och trist, kan ni hjälpa mig?

Vi förstår. Här får du hjälp!

Det finns olika sorters håravfall. Man kan tappa hår över hela huvudet. Eller så kan håret bli tunt endast på hjässan. Vi har olika hårdelar som är jättefina och naturliga. Och de är lätta att sätta fast! De sitter säkert och bra. Ring eller mejla oss så guidar vi dig till det som passar dig bäst.

Jag kommer att tappa mitt hår p.g.a medicinsk behandling

Ska du få medicinsk behandling och tappa ditt hår så hjälper jag dig med en fin peruk i syntet eller äkta hår som du har under tiden du är utan hår.

Det finns ca 40 modeller hemma på salongen som du kan prova igenom. Välj mellan olika färger och modeller, vad som passar dig bäst.Jag jobbar lika gärna med syntet som äkta hår.

Behöver vi beställa en extra modell eller färgnyans så tar det ca 1 vecka gäller syntet och äkta hår. (Det gäller lagervaror och vi reserverar oss för restnoteringar.) Vi är vana att ta emot barn som behöver peruk. Du får även tips och råd om bidrag du kan söka om du vill ha äkta hår till ditt barn.

Jag har fått alopecia

Har du fått diagnosen Alopecia så är det skönt med en peruk i äkta hår eller syntet. Prova dig fram vad som passar dig bäst.

Utprovningen går till som vanligt - välj ur vårt sortiment och vi klipper och anpassar din peruk så att det känns bra.

Finns sjalar mössor och turbaner att handla i salongens shop?

Praktiskt designade sjalar, turbaner och mössor och alla andra peruktillbehör finns att prova och köpa i salongen - prova och se vad som passar dig bäst!

Gör ni besök på sjukhus?

Ja det gör vi. Bara ring så kan vi komma upp kvällstid och hjälpa dig som är isolerad eller av annan anledning. Vi tar med peruker sjalar mössor och produkter. Du betalar med kort eller Swish på plats.

Här är våra telefonnummer:
018 - 536 537
073 - 506 28 69

Har ni erfarenhet av att hjälpa individer till könseufori?

Det är en växande skara som upptäcker sitt behov av hårersättning i samband med könskorrigering, social transition eller annan insikt kring sitt kön eller könsuttryck. 

Huvudsaken har under många år jobbat med att möta detta behov av hårersättning. Vi vet hur viktig roll detta kan ha för att byta könsdysfori till könseufori. 

I egenskap av både frisör och perukspecialist är vi inte bara erfarna av utprovning, leverans och skötsel. All konsultation grundar sig även i vår erfarenhet av klippning, behandlingar och sist men inte minst: Dina önskemål om frisyr och styling!

<a href="/pages/konskorrigering">Läs mer här</a>

FRÅGOR OM PERUK

Vad ingår i en utprovning?

Val av peruk.

Noggrann produktgenomgång.

Bryn- och franspåsättning.

Hur du sätter fast din peruk.

Inklippning.

Sy in eller ut peruken för perfekt passform.

Gratis justering och extra klippning inom 30 dagar efter köp.

Hur finner jag rätt hårersättning/ peruk?

Utbudet av peruker inkluderar nästan alla frisyrer och hårfärger. Det är dock viktigt att vissa kriterier, som naturlighet, bekvämlighet och fastsättning uppfylls. Dessa krav kan endast en hårspecialist uppfylla. Varuhus eller försäljning av peruker per katalog kan det ytterst sällan. I valet mellan äkta hår eller syntetperuk ska du prova båda materialen hos din perukspecialist. Känn efter vad som känns bäst för dig. Din perukspecialist berättar om för- och nackdelar. Som hårersättningsspecialist finner vi tillsammans med dig den rätta frisyren, klipper till den så att den passar dig och instruerar dig i hur du skall behandla och vårda din peruk på rätt sätt.

Får man klåda av peruken?

Vanligtvis inte. Tvätta peruken regelbundet så den är fräsch. Använd gärna en tunn cap under peruken om det kliar, finns i shopen, ett skönt alternativ. Stommarna på peruken är sammetklädda och mjuka i kanterna.

Hur sköter jag peruken?

Tvätta peruken regelbundet, viktigt. Du får tydliga instruktioner med dig om skötsel och vård. Du känner precis som ditt egna hår när peruken ska tvättas.. Följ råden noga! Då förlorar den inte sin glans och sitt naturliga fall. För förvaring rek vi en perukhållare, wig-tree - ett oumbärligt hjälpmedel.

Hur stylar jag peruken?

En syntet peruk är färdig i form och frisyr där den köps. Den återfår sin form, ev lockighet när den tvättats. Vill du forma och styla den lätt åt nåt håll ex, använd stylingspray rek av din perukspecialist, ingen annan. Äkta hår kan du styla med värmeverktyg, plattång,kontång, djupvågstång. Du måste ALLTID använda värmeskyddsspray innan, annars skadas din peruk.

Kan jag styla peruken med värme?

En syntetperuk går EJ att styla med värme, den smälter vid ca 60 gr. Skydda din peruk för starkt solsken med UV skydds spray, hatt, sjal el turban. Ha gärna en extra peruk att byta med om du vet att du är varm av dig och svettas mycket. Liten cap,hudfärgad, att inunder är absorberande och skyddar din peruk, syntet el äkta hår ( 129kr i shopen).

Kan jag färga peruken?

En syntet peruk går inte att färga. Äkta hår går att göra mörkare eller effektslingor i koppar och rött ex. Görs alltid av din perukspecialist!!

Kan jag bada med peruk?

Syntetperuker tål inte salt och klorvatten. Använd badmössa sjal el liknande. Snyggt designade badmössor finns i shopen. Äkta hår ska heller inte doppas i salt och klorvatten, den kan tova sig och färgförändras. Doppa inte huvudet.

Vad avgör om en peruk ser naturlig ut?

  • Tunt och platt hårfäste i pannan som motsvarar hårets naturliga växtriktning.
  • Ingen volym vid hårfästen.
  • Naturlig glans genom användning av de rätta hårvårdsprodukterna.
  • Inget uppåtstående nackhår.
  • Naturligt utseende, hårfästen bakom öronen.
  • Naturlig hårvolym, d.v.s motsvarande kundens typ och hårvolym.

Hur hjälper peruken mig?

En hårersättning kan bidra till att förbättra livskvalitén väsentligt. En peruk innebär att ingen märker håravfallet och så kan sjukdomen, åtminstone rent visuellt, träda i bakgrunden. Våra peruker ger en konkret hjälp som tillfredställer såväl psykiska som kosmetiska behov. Tack vare sina speciella egenskaper och den höga kvalitén ökar de välbefinnandet och garanterar en hög bekvämlighet. Mjuka sammetsklädda kanter skonar den oftast mycket irriterade huden hos cellgiftspatienter. När det gäller klippning, färg och passform kan nästan alla önskningar uppfyllas. Kombinationen av vår erfarenhet inom frisöryrket, vår kunskap som specialister inom hårersättning och det stora utbudet av perukmodeller, gör att hittar du säkert din nya frisyr. Vilken peruk som passar din typ bestämmer du själv. Vi som perukspecialist står till ditt förfogande med all den hjälp du behöver.

Vad symboliserar en peruks kvalitets egenskaper?

En peruk, också en dyr modell, ser endast bra ut om den sitter riktigt och blir ordentligt friserad. Vi som perukspecialister känner till perukens kritiska punkter väl och vet att pann- och sidhår skall tunnas ut, inte ha volym och klippas fransiga om det skulle behövas. Hårlängd och konturer skall anpassas individuellt och klippas till så att frisyren faller riktigt och ser naturlig ut. Det är viktigt för oss att du mår bra med din nya frisyr. Hit hör en individuell anpassning av peruken samt en utförlig rådgivning med tips om hur du skall handskas med den.

Kan jag ersätta förlorade bryn och ögonfransar?

Bryn och ögonfransar kan falla av och bli urglesade, tunnare. Vid din konsultation får du praktiska tips och råd om hur du ersätter bryn och fransar. Material till detta finns att handla i vår shop.

Vad menas med begreppet " Medicinsk peruk"?

CE-märkt vara. Från ide och kontrollerad produktionsprocess.Ingenperuk du kan beställa viainternet handel.

Köp endast via konsultation av perukspecialist. ( Gäller inte huvudbonader) Extra fokus på bekvämlighet. Peruken ska vara så naturtrogen den bara kan för att kunna bäras av patient under en temporär tid eller som hel ersättning för de patienter som inte får tillbaka sitt hår.

Varför kan man förlora håret vid cellgiftsbehandling?

Cellgiftsbehandlingen hämmar hårtillväxten i hårsäckarna genom att påverka hårcellernas kvalitet. Håret blir skört och går lätt av. Patienten får normalt tillbaka sitt hår en till två månader efter avslutad cellgiftsbehandling. (Se även info om håravfall här.) Förbered dig i god tid på ev. håravfall vid cellgiftsbehandlingen. Allra helst bör du beställa en tid för rådgivning hos oss (perukkonsultation) innan cellgiftsbehandlingen börjar eller senast efter den första behandlingen, när du fortfarande har ditt egna hår kvar. Att ha sitt hår kvar vid konsultationen underlättar utprovning av peruk. När håret är på väg att lossna vid behandling så ömmar din hårbotten, detta är inte farligt! Bara ett tecken att det är på gång och går över!

Vad är SUPER FRONT STYLE?

Super-Front Style är en revolutionerande hårfästesteknik (Super-Front) som möjliggör frisyrer med fri panna och utan lugg. Hårfästets material är speciellt utvecklat för damperuker. Det är mjukt och sjunker in i huden. Knuttekniken är så fin att håret ser ut som en naturlig hårväxt.

Vad är MONOFILAMENT STYLE?

Monofilament Style är Professionella peruker med handknutet monofilament-nät. De är speciellt tillverkade för medicinska behov, och uppfyller därför de allra högsta krav.